Psykologisk tryghed har været det nye sort i nogen tid. EQ var det nye sort i 90’erne. Nu er EQ igen nævnt som en essentiel færdighed hos både ledere og medarbejdere.

Højere EQ giver bedre performance.

Ifølge World Economic Forum’s Future of Jobs 2023-rapport er emotionel intelligens (EQ) en af de top 10 essentielle færdigheder for den moderne arbejdsstyrke. Egenskaber forbundet med følelsesmæssig intelligens, såsom modstandsdygtighed, nysgerrighed, livslang læring, motivation og selvbevidsthed, er højt værdsat af virksomheder og vil fortsat være det i de næste par år. Dette er “bevis på, at virksomheder understreger vigtigheden af modstandsdygtige og reflekterende medarbejdere, der omfavner en kultur af livslang læring, da levetiden for deres færdigheder mindskes,” siges det i rapporten, som lister disse.

En undersøgelse fra Lee Hecht Harrison Penna fra 2019 viser, at 57% af 500 adspurgte ledere betragter EQ som en fællesnævner for de højest præsterende medarbejdere, og 75% bruger EQ som kriterium ved forfremmelser og lønforhøjelser. Men trods denne erkendelse mangler mange organisationer værktøjer til at identificere og udvikle EQ. Men hvad gør EQ så vigtig for lederskab, og hvordan kan topchefer udvikle denne uundværlige færdighed?

Hvad er Emotionel Intelligens?

Emotionel intelligens (EQ) er evnen til at genkende, forstå og styre egne følelser samt at genkende, forstå og påvirke følelserne hos andre. Denne evne er central i teorierne om personlig og social kompetence og har stor betydning i relationer, på arbejdspladsen og i ledelse. Konceptet, populariseret af Dr. Daniel Goleman i 1990’erne, omfatter fem hovedområder:

  1. Selvbevidsthed – evnen til at genkende og forstå egne følelser og deres effekt.
  2. Selvregulering – evnen til at kontrollere eller omdirigere disruptive følelser og impulser og tilpasse sig til forandringer.
  3. Social bevidsthed – evnen til at forstå følelserne hos andre mennesker og dynamikken i sociale interaktioner.
  4. Relationsstyring – evnen til at inspirere, påvirke og udvikle andre samt at håndtere konflikter effektivt.
  5. Motivation – evnen til at rette energi mod at opnå mål, uanset mindre belønninger.

Richard Boyatzis, som har samarbejdet med Goleman om forskning og teoriudvikling inden for lederskab og emotionel intelligens, har yderligere fokuseret på, hvordan emotionel, social og kognitiv intelligens samvirker for at fremme effektivitet i ledelse og arbejdsmiljøer. Mere om dette en anden gang.

Vigtigheden af EQ i Lederskab

Ledere med høj EQ er ikke kun teknisk dygtige, men også modne, empatiske og troværdige. De lytter til deres teams, før de træffer beslutninger, og er opmærksomme på deres teams følelsesmæssige tilstand. Manglen på EQ hos ledere kan føre til lav moral, manglende engagement og ineffektive teams. Uden empati, selvbevidsthed og tillid kan medarbejdere blive distanceret fra deres arbejdsplads og kunder. Derfor er det afgørende for organisationer at udvikle ledere med høj EQ.

Psykologisk tryghed og EQ

Psykologisk tryghed og følelsesmæssig intelligens (EQ) er begge vigtige begreber i forståelsen af interpersonelle dynamikker og arbejdsmiljø, men de refererer til forskellige aspekter af menneskelig interaktion og selvforståelse.

Psykologisk tryghed refererer til en følelse af tillid blandt medlemmer af et team eller en organisation, hvor individuelle medlemmer føler sig trygge nok til at udtrykke sig selv, dele idéer, stille spørgsmål, og indrømme fejl uden frygt for at blive dømt eller straffet. Dette begreb er især relevant i teams og organisationer, da det fremmer åben kommunikation, innovation og samarbejde. Den primære fokus er på teamets eller organisationens miljø og kultur.

Følelsesmæssig intelligens (EQ) derimod, er en persons evne til at genkende, forstå og håndtere sine egne følelser og følelserne hos andre. Dette inkluderer evner som selvbevidsthed, selvregulering, social bevidsthed og relations færdigheder. EQ er mere fokuseret på individets evner og hvordan disse evner påvirker personlige og professionelle relationer.

Mens psykologisk tryghed handler om det sociale miljø og kulturen i en gruppe eller organisation, fokuserer EQ på det enkelte individs evner i at håndtere følelser og interagere socialt på en effektiv måde. Begge spiller en vigtig rolle i at skabe effektive og sunde arbejdsrelationer, men de adresserer forskellige niveauer af menneskelig interaktion.

Udvikling af Emotionel Intelligens

For at udvikle EQ kan ledere fokusere på følgende områder:

  1. Lifelong Learning: Topchefer bør kontinuerligt udvide deres færdigheder og viden gennem formel uddannelse, mentorordninger eller selvstyret læring. Denne tilgang sikrer, at ledere forbliver tilpasningsdygtige og innovative.
  2. Resiliens: Ledere skal fremme en mentalitet, der omfavner forandring og lærer af fejl. Resiliens er afgørende i dagens forretningsmiljø.
  3. Selvbevidsthed: Ledere kan udvikle selvbevidsthed ved at praktisere mindfulness, søge feedback og reflektere over deres erfaringer. Høj selvbevidsthed fører til bedre selvregulering og mere effektivt lederskab.
  4. Empati: Empati er kritisk for at opbygge tillid og rapport inden for teams og på tværs af organisatoriske grænser. Ledere kan forbedre deres empati ved aktivt at lytte og vise ægte bekymring for deres teammedlemmer.
  5. Team Skills: Effektivt teamwork kræver stærke sociale færdigheder, herunder kommunikation og konfliktløsning. Ledere bør fokusere på at opbygge rapport og skabe et inkluderende miljø.

Et dyk ned i ”selvbevidsthed”

Artiklen “What Self-Awareness Really Is (and How to Cultivate It)” af Tasha Eurich fra 2018 beskriver hvad ægte selvbevidsthed indebærer, og hvordan man kan udvikle denne egenskab. Eurich fremhæver, at selvom mange mennesker tror, at de er selvbevidste, er sand selvbevidsthed en sjælden kvalitet.

Selvbevidsthed er blevet et populært begreb inden for ledelse, og det med god grund. Forskning viser, at når vi ser os selv tydeligt, bliver vi mere selvsikre og kreative. Vi træffer bedre beslutninger, bygger stærkere relationer og kommunikerer mere effektivt. Selvbevidste personer er mindre tilbøjelige til at lyve, snyde og stjæle. De er bedre medarbejdere, som får flere forfremmelser, og de er mere effektive ledere med mere tilfredse medarbejdere og mere profitable virksomheder.

Eurich diskuterer også, at selvbevidsthed ikke kun handler om introspektion. Der er to typer selvbevidsthed: intern selvbevidsthed, som handler om at være klar over sine egne værdier, passioner og ambitioner, og ekstern selvbevidsthed, som handler om at forstå, hvordan andre ser os. Begge typer er essentielle for at opnå sand selvbevidsthed og kan føre til personlig og professionel succes.

Implementering af EQ i ledelsespraksis

Selvom mange organisationer anerkender værdien af EQ, viser forskning, at kun 42% tilbyder specifik træning til at udvikle denne færdighed. Organisationer kan tage flere skridt for at forbedre deres ledelseskultur:

  1. Vurdering og måling af eksisterende EQ: Anvend vurderingsværktøjer til at måle EQ-niveauet i arbejdsstyrken. Dette kan identificere områder med lav empati eller andre EQ-kvaliteter, som kan forbedres gennem målrettet træning.
  2. Integration af EQ i ledelsespraksis: Fremme en kultur af coaching, hvor refleksion, lytning og samarbejde prioriteres.
  3. Skab tid til refleksion: Skab pauser i arbejdsflowet, hvor teammedlemmer kan diskutere succeser og udfordringer. Dette opbygger EQ og forhindrer ophobning af frustrationer.
  4. Opbyg en pipeline: Rekrutter nye ledere med høj EQ og integrer EQ-identifikatorer i rekrutteringsværktøjer.

Personlighedstest baseret på Fem Faktor Modellen (FFM) så som Hogan Assessment & Deeper Signals kan hjælpe med at undersøge og vurdere en persons Følelsesmæssige Intelligens (EQ).

Research har identificeret at de personlighedstræk, der har en tendens til at forudsige højere niveauer af EQ, er personlighedstræk der relaterer sig til Nysgerrig, Hensynsfuld og Følelsesmæssig Stabil. Mennesker der er nysgerrige og hensynsfulde i deres interaktion med andre, har en tendens til at være mere åbne over for deres egne og andres følelser, mere empatiske og bedre til at forstå komplekse følelsesmæssige tilstande, og dermed skabe et mere positivt følelsesmæssigt miljø. Følelsesmæssige Stabile personer har en stærkere følelsesmæssig regulering, og kan fastholde et stabilt humør på trods af udfordringer og modstand, og dermed holde fokus uden at blive hijacket af egne følelser og emotioner.

Hvilken slags ledelseskontekst?

Nogle ledere tænker mindre på helheden, sammenhængskraft samt resultatskabelse i et langsigtet perspektiv. Disse ledere vil sandsynligvis ikke efterspørge mere EQ hos ledere. Ledere der er mere strategiske og har fokus på langsigtede resultater for virksomheden vil sandsynligvis være mere optagede af, hvilken type lederskab, der rent faktisk understøtter virksomhedens langsigtede værdiskabelse.

Torberts teori om ledelsesniveauer, også kendt som “Action Logics,” beskriver syv forskellige stadier, som ledere kan udvikle sig igennem. Disse niveauer repræsenterer forskellige måder at se verden på og reagere på udfordringer og muligheder. Her er en kort beskrivelse af hvert niveau:

  1. Opportunist: Handler ud fra egeninteresse og er ofte manipulerende. Fokus er på at vinde og undgå straf.
  2. Diplomat: Søger at tilpasse sig og undgå konflikt. Vægt på at blive accepteret af gruppen.
  3. Expert: Værdsætter viden og ekspertise. Tror på rationelle løsninger og perfekte svar.
  4. Achiever: Resultatorienteret og målrettet. Fokuserer på effektivitet og succes i organisationen.
  5. Individualist: Begynder at forstå kompleksiteten i verden og værdsætter individuelle forskelle. Ser muligheder ud over organisationens normer.
  6. Strategist: Tænker systemisk og strategisk. Evner at navigere i kompleksitet og integrere kortsigtede og langsigtede mål.
  7. Alchemist: Kan lede transformation på dybt niveau. Forbinder materielle, sociale og spirituelle dimensioner.

Torberts teori fremhæver, at ledere kan udvikle sig igennem disse niveauer, hvilket fører til større effektivitet og kapacitet til at lede komplekse organisationer og forandringsprocesser.

Konklusion og perspektivering

Emotionel intelligens er en afgørende komponent i effektivt lederskab. Hvis konteksten tillader EQ. Ledere med stærk EQ skaber et miljø af tillid og selvtillid, der fremmer stærkt teamwork og høj performance. Ved at prioritere udviklingen af EQ kan virksomheder sikre, at deres ledere er godt rustet til at håndtere fremtidens udfordringer og muligheder, og derved drive langsigtede forretningsmæssige resultater.

Ved Executive Search vurderer vi således både IQ og EQ hos kandidaterne, men vurderer naturligvis også hvilken kontekst toplederen skal agere i.

Læs mere:

https://www.forbes.com/sites/rachelwells/2024/01/05/emotional-intelligence-no1-leadership-skill-for-2024-says-research/

https://hbr.org/2018/01/what-self-awareness-really-is-and-how-to-cultivate-it

https://hbr.org/2005/04/seven-transformations-of-leadership

https://www.lhh.com/us/en/insights/eq-the-great-white-whale-of-leadership-development/

https://www.cloudstreaks.com/blog/2022/9/17/rounded-mental-abilities-iq-eq-amp-kq