Executive Search, også kendt som headhunting, er en proces, der anvendes for at finde de bedste kandidater til topchef stillinger. Denne proces kræver en dyb forståelse af en række forretningsmodeller, industrier, trends samt evnen til at identificere og tiltrække de rette direktører. Hvorfor vælger virksomheder Executive Search, og hvilke kompetencer skal en dygtig headhunter besidde?

Enhver bestyrelsesleder vil naturligt være opmærksom på at finde den bedste topchef. De direkte omkostninger ved at ansætte en forkert kandidat kan i værste fald omfatte tab af salg og en negativ udvikling i markedspositionen. De indirekte omkostninger kan være endnu større og inkludere tab af momentum, negativ påvirkning af virksomheden gennem reduceret produktivitet og motivation samt mistet tillid fra kunder og markedet.

Hvorfor Bruge Executive Search?

Executive Search er en vital proces for mange virksomheder, når det kommer til at finde den rette kandidat til topmanagement. En af de primære årsager til at benytte sig af Executive Search er den specialiserede opgaveløsning, som headhunteren kan tilbyde. Den rigtige headhunter besidder dybdegående viden og omfattende erfaring indenfor topledelse, hvilket gør dem i stand til at identificere og tiltrække særligt stærke kandidater. Desuden har de adgang til et bredt netværk af topkandidater, herunder dem, der ikke aktivt søger nye jobmuligheder, hvilket gør det muligt at tiltrække stærke passive kandidater, der ellers ville være svære at nå.

En anden væsentlig fordel ved Executive Search er behovet for diskretion og fortrolighed. I situationer, hvor en virksomhed ønsker at udskifte en topchef uden den nuværende topchefs viden, kan en diskret Executive Search proces sikre en smidig og fortrolig overgang. Dette kan også være vigtigt for at opretholde fortrolighed i markedet og undgå spekulationer og intern uro. Derudover kan Executive Search tilbyde en struktureret og professionel rekrutteringsproces, der inkluderer strategiske drøftelser, vurdering af organisationsstrukturen og evaluering af hele direktionen. Dette er særligt værdifuldt i tilfælde af interne uenigheder om kandidatprofilen eller eksisterende konflikter, hvor en erfaren headhunter kan fungere som en neutral part og facilitere en løsning.

Tids- og ressourcebesparelse er også en afgørende faktor. Rekruttering af topchefer kan være en yderst tidskrævende proces, og her kan Executive Search firmaer tage denne byrde fra virksomheden og sikre en hurtigere og mere effektiv proces. De har de nødvendige ressourcer og værktøjer til at gennemføre en omfattende search proces, hvilket inkluderer avancerede assessment metoder og omfattende netværk. Endelig sikrer Executive Search en høj kvalitet og et godt match mellem kandidaten og virksomheden. Headhuntere arbejder tæt sammen med virksomheden for at forstå dens kultur, værdier og strategiske mål, hvilket øger sandsynligheden for en succesfuld ansættelse.

Langsigtede relationer er en anden vigtig grund til at vælge Executive Search. Mange headhunter firmaer bygger stærke og langvarige relationer med deres klienter, hvilket betyder, at de kan tilpasse deres tjenester til virksomhedens skiftende behov over tid. Dette omfatter også rådgivning om konkurrencedygtige lønpakker og ansættelsesvilkår samt hjælp med onboarding-processen for at sikre, at den nye topchef hurtigt skaber værdi i virksomheden. Garanti er en yderligere fordel, idet mange Executive Search firmaer tilbyder en garanti for deres tjenester, hvilket betyder, at de vil gentage search processen, hvis den valgte kandidat ikke passer til rollen inden for en bestemt periode. Alt i alt er der mange gode grunde til, at virksomheder vælger at benytte sig af Executive Search for at sikre, at de får de bedst mulige topchefer til at drive deres strategiske mål fremad.

En executive search virksomhed består typisk af højt specialiserede managementkonsulenter, der på eksklusiv basis hyres (retained) af en klient at rekruttere en topchef til deres virksomhed. Det er vigtigt ikke at forveksle executive search virksomheder med search & selection virksomheder (ofte kaldet “contingency recruiters”), der sjældent arbejder på eksklusiv basis for deres klienter, og oftest har fokus på front-end delen af rekrutteringsprocessen, hvorefter vurdering og udvælgelse gennemføres af klienten selv.

Headhunterens Kompetencer

Generelt skal den dygtige headhunter holde sig ajour med topleder kompetencer, der bidrager til at drive virksomhed. Det være sig klassiske kompetencer som nye metoder, teknologier, samfundsændringer og regulatoriske forhold.

Strategisk Forståelse

En dygtig headhunter skal have en dyb forståelse af virksomhedsstrategi. Dette inkluderer evnen til at analysere og forstå virksomhedens overordnede mål, strategiske retning og hvordan en ny topchef kan bidrage til at opnå disse mål. Headhunteren skal kunne identificere, hvordan forskellige strategier kan påvirke rekrutteringsbehovene og sikre, at den valgte kandidat kan implementere og drive strategien fremad. Hertil skal headhunteren være updateret om hvilke geopolitiske eller regulative udfordringer, den kompetente topchef skal kunne navigere i.

Forretningsudvikling

Forretningsudvikling handler om at identificere og udnytte nye muligheder for vækst. Headhunteren skal kunne vurdere, hvilke kandidater der har erfaring med at drive vækstinitiativer, identificere nye markeder og udvikle innovative løsninger, der kan forbedre virksomhedens konkurrenceevne. Ikke mindst hvor disse kandidater vil kunne findes.

Digitalisering

I en stadig mere digital verden er det afgørende, at headhunteren har en forståelse for digitalisering. Dette inkluderer viden om, hvordan digital teknologi kan transformere forretningsprocesser, forbedre effektiviteten og skabe nye forretningsmodeller. Headhunteren skal kunne identificere kandidater, der har erfaring med digital transformation og kan lede en virksomheds digitale strategi. Dette kunne være ”Industri 4.0”, Cyber sikkerhed, e-commerce o.lign.

Optimering

Optimering af forretningsprocesser er afgørende for at forbedre effektiviteten og reducere omkostningerne. Headhunteren skal kunne vurdere, hvilke kandidater der har en stærk baggrund i procesoptimering, lean management, Just-in-time og andre metoder til at forbedre virksomhedens operationelle effektivitet.

Organisationskultur

En virksomhedskultur kan have stor indflydelse på en virksomheds succes. Headhunteren skal kunne vurdere, hvordan en kandidat passer ind i virksomhedens eksisterende kultur og kan bidrage til at forme og forbedre denne kultur. Dette inkluderer forståelse for værdier, normer og adfærdsmønstre, der præger virksomheden.

Salg og Marketing

Salg og marketing er en nøglefunktioner i enhver virksomhed. Headhunteren skal kunne vurdere kandidaternes evner inden for salg og marketing, herunder sales excellence, branding, kundesegmentering, digital marketing og strategisk kommunikation. En dygtig Chief Revenue Officer kan hjælpe med at styrke virksomhedens position i markedet og drive vækst.

Produktion og Supply Chain

Headhunteren skal have en forståelse for produktion og supply chain management. Dette inkluderer viden om produktionsprocesser, logistik, lagerstyring og supply chain optimering. Kandidater med stærk erfaring inden for disse områder kan hjælpe med at sikre effektiv drift og levere produkter til tiden og inden for budgettet.

Organisk Vækst

Organisk vækst refererer til vækst opnået gennem virksomhedens egne aktiviteter snarere end gennem opkøb. Headhunteren skal kunne identificere kandidater, der har erfaring med at drive organisk vækst gennem innovation, forbedret drift og strategisk udvikling.

Organisationsudvikling

Organisationsudvikling handler om at forbedre en virksomheds evne til at nå sine mål ved at udvikle dens struktur, processer og kultur. Headhunteren skal kunne vurdere kandidaternes evner til at drive organisationsudviklingsinitiativer og skabe en toppræsterende organisation.

Mergers and Acquisitions (M&A)

M&A er komplekse processer, der kræver en dyb forståelse af både finansielle og operationelle aspekter. Headhunteren skal kunne identificere kandidater, der har erfaring med at lede M&A-processer, herunder due diligence, integration og post-merger management.

Økonomi

En dygtig headhunter skal have dyb indsigt i CFO-området, herunder økonomisk analyse, brug af digitalisering som f.eks. RPA og Power BI; kendskab til finansiering, risikostyring og skatteforhold. Økonomisk analyse er afgørende for at fortolke komplekse data, mens RPA og Power BI øger effektiviteten og datavisualisering. Erfaring med finansiering sikrer stabil likviditet, og stærke risikostyringsfærdigheder beskytter virksomhedens aktiver. Kendskab til skatteforhold er nødvendigt for optimal skatteplanlægning. Denne brede viden gør det muligt for headhunteren at finde kandidater, der kan lede virksomhedens økonomi strategisk og effektivt.

Forståelse for ejerformer og kandidattype

En essentiel del af headhunterens kompetencer er evnen til at forstå forskellige ejerformer og hvordan disse kan påvirke rekrutteringsprocessen og valget af topchef. Ejerformen har stor betydning for virksomhedens strategi, kultur og krav til ledelse.

Private Equity

Private equity-ejede virksomheder fokuserer ofte på kort- til mellemlangsigtede værdiskabelse og høj vækst. Headhunteren skal identificere kandidater med stærke resultatorienterede kompetencer, erfaring med omstrukturering og evne til hurtigt at implementere forandringer. Vurderingen af exit perspektiver samt kandidatens evne til at navigere i exit forhandlinger samt bidrage til at gøre virksomheden attraktiv for rette køber.

Erhvervsdrivende fonde

Erhvervsdrivende fonde ejer virksomheder med en langsigtet horisont og fokus på stabilitet og bæredygtig vækst. Kandidater til disse virksomheder skal have en dyb forståelse for kontinuerlig forbedring og kunne balancere kommercielle mål med fondens mission og værdier.

Privatejet

Her kan virksomheden været optaget af et generationsskifte; at løfte virksomhedens ledelse i forbindelse med en markant vækst – eller eventuelt et turnaround for at redde virksomheden.

Familieejet

Familieejede virksomheder prioriterer ofte værdier som kontinuitet og arv. Headhunteren skal finde kandidater, der kan navigere i et miljø med stærke familieinteresser og som kan bygge langsigtede relationer og drive virksomhedens vækst.

Founder Ejet

Founder-ejede virksomheder har ofte en stærk iværksætterkultur. Headhunteren skal kunne identificere kandidater, der deler founderens vision og har evnen til at arbejde i et dynamisk og ofte hurtigt skiftende miljø.

Børsnoteret

Børsnoterede virksomheder har forpligtelser overfor aktionærer og kræver topchefer, der kan håndtere offentlighedens bevågenhed og levere konsistente finansielle resultater. Headhunteren skal således finde kandidater med stærk erfaring inden for corporate governance og investor relations.

Forretningsmodellering

En dygtig headhunter er ligeledes kompetent omkring forretningsmodellering, som er afgørende for virksomhedens succes. Forretningsmodellen beskriver, hvordan virksomheden skaber, leverer og indfanger værdi.

Analyse af eksisterende forretningsmodel

Headhunteren skal kunne analysere virksomhedens eksisterende forretningsmodel og identificere styrker, svagheder, muligheder og trusler. Dette inkluderer en vurdering af virksomhedens værditilbud, kundesegmenter, kanaler, kunde relationer, nøgleaktiviteter, ressourcer, partnere og indtægtsstrømme.

Udvikling af nye forretningsmodeller

I takt med at markedet udvikler sig, skal virksomheder ofte tilpasse eller udvikle nye forretningsmodeller. Headhunteren skal kunne rådgive om strategier for innovation og vækst, herunder udvikling af nye produkter eller tjenester, indtræden på nye markeder og etablering af nye partnerskaber.

Implementering af forretningsmodeller

Implementering af en ny forretningsmodel kræver stærk ledelse og evne til at drive forandring. Headhunteren skal kunne finde kandidater, der har erfaring med at implementere og skalere nye forretningsmodeller, samt evne til at tilpasse organisationen til nye strategier.

Headhunterens viden om brancher og industrier

En dygtig headhunter skal ligeledes have indgående kendskab til forskellige brancher og industrier. Dette omfatter en forståelse for specifikke behov, udfordringer og trends. Ikke mindst skal headhunteren forstå hvilke brancheglidninger, der er på vej. Ved at kende til de forskellige industrier og brancher har headhunteren bedre mulighed for at tænke tværgående og vide, hvilke kandidater der eventuelt har kompetencer fra en branche, der med fordel kan bruges i en anden branche.

I nogle brancher er viden om regulatoriske forhold særligt vigtigt. Det gælder f.eks. for finansielle virksomheder som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser er det f.eks. vigtigt at forstå regulatoriske krav, risikostyring og kundernes behov. Headhunteren skal finde kandidater, der kan navigere i et stærkt reguleret miljø og har erfaring med digital transformation inden for finansielle tjenester. Ikke mindst holde sig ajour med, hvilke virksomheder der har succes og er udfordret.

I andre brancher som f.eks. healthcare, Life Sciences og Medtech kræves der viden om videnskabelig forskning, produktudvikling og kliniske forsøg. Kandidater skal have erfaring med regulatoriske godkendelser, produktlanceringer og ofte også global markedsføring. En headhunter skal forstå de komplekse og hurtigt skiftende landskaber i disse brancher.

Software as a Service (SaaS) og traditionel softwareudvikling har f.eks. forskellige forretningsmodeller og kundebehov. SaaS fokuserer på abonnementsbaserede tjenester, kontinuerlig opdatering og kundeengagement, mens traditionel softwareudvikling ofte handler om engangssalg og produktlevering. Headhunteren skal kunne identificere kandidater, der har den rette erfaring og mindset for hver type virksomhed.

Nogle brancher udfordres af digitale markedspladser, mens andre udfordres at horisontale eller vertikale konsolideringer. Dette kan igen bidrage til en drøftelse af om, en mulig kandidat kommer fra et andet sted i værdikæden.

I produktionsvirksomheder er værdikæden anderledes end i servicevirksomheder. Alligevel ses det at nogle topchefer skifter branche og lykkes med markant værdiskabelse.

Brancheglidning og trends

Headhunteren skal også være opmærksom på trends og tendenser inden for forskellige brancher. For eksempel har finanssektoren set en betydelig indflydelse fra fintech-startups, der bruger teknologi til at revolutionere traditionelle finansielle tjenester, hvilket tvinger traditionelle virksomheder til at modernisere egne services.

Inden for healthcare har digitale sundhedsløsninger og telemedicin ændret måden, hvorpå sundhedspleje leveres. Teknologiske fremskridt som wearables og AI-baserede diagnostiske værktøjer integreres i traditionel sundhedspleje.

E-commerce og detailhandel har længe været under forandring. Online shopping-platforme udfordrer traditionelle detailhandlere til at forbedre deres digitale tilstedeværelse og logistik.

Nogle trends, der har været gældende i BtC bliver sidenhen adopteret i BtB kontekster.

Valget af headhunter

En dygtig headhunter skal altså besidde omfattende viden om en bred vifte af forretningsområder og kompetencer. De skal kunne facilitere en professionel og etisk korrekt rekrutteringsproces, der sikrer, at virksomhedens behov bliver mødt, og at kandidaterne får en positiv oplevelse. Executive Search er en kompleks, men essentiel proces for enhver virksomhed, der ønsker at tiltrække og fastholde de bedste topchefer. Headhunteren skal også forstå forskellige ejerformer og deres indflydelse på rekrutteringsprocessen, kunne rådgive om forretningsmodellering og have en dyb indsigt i forskellige brancher og deres unikke udfordringer og muligheder.

Valget af en headhunter er en kritisk beslutning for virksomheder, der søger at ansætte topkvalificerede kandidater til nøglepositioner. En god headhunter har et dybtgående kendskab til branchen, et bredt netværk og en stærk track record for succesfulde ansættelser. Det er vigtigt at evaluere headhunterens erfaring, metode og tilgang til rekruttering for at sikre, at de kan matche virksomhedens kultur og behov. Lige så vigtigt er det at vurdere headhunterens værdier omkring ledelse, da disse kan påvirke, hvordan de vurderer og udvælger kandidater. En headhunter med stærke ledelsesværdier, der fokuserer på etik, integritet og bæredygtighed, kan sikre, at de anbefalede kandidater ikke blot er kvalificerede, men også passer godt til virksomhedens langsigtede vision og ledelseskultur. Headhunterens egne bias vil uvægerligt påvirke processen. Det er dermed vigtigt at klienten også stiller krav om diversitet, værdier og kompetencer hos kandidaterne.